lara sosanwo door momentuum photography

Ook hier is ademen soms moeilijk

De verrassing en verontwaardiging bij elke nieuwe golf van berichten over racisme is iets wat me oprecht blijft verbazen. 

Klopt, gelukkig leven we in een land waar ik persoonlijk niet hoef  te vrezen voor mijn leven wanneer de politie me tegen houdt. 

En klopt, niet elk geval is zo confronterend als 2 jonge vrouwen waar bier over gegoten wordt. Zoals @alienpizzasarah en Hélène die vernederend bezongen werden op een muziek festival. Maar ook hier in België hebben we nog heel wat werk. Micro racisme is de dagelijkse realiteit voor heel wat Vlamingen.

Het schuilt in wat er gezegd wordt…

‘Ik heb maar 2 Vlaamse kindjes in mijn klas’ waarmee dan onmiddellijk ook geïnsinueerd wordt dat elk kindje met een kleurtje geen Vlaming is. 

‘Amai, jij spreekt wel mooi Nederlands’. Ja dat hoop ik dan maar aangezien dit mijn moedertaal is.

‘Hahaha, je ik zie het. Je lijkt nogal op je mama’. Technisch gezien komen mijn genen dan wel voor de helft van haar. Het idee dat een witte vrouw mijn biologische moeder is vinden sommigen blijkbaar hilarisch. 

‘Oh, zijn dat uw kindjes? Mooie kindjes, mooi ,kleurtje. Dat heb ik ook altijd willen doen… [Kindjes uit afrika adopteren].’ Is dat een gepast gesprek om te voeren waar kinderoortjes meeluisteren? Niet gek dat ik me uiteindelijk dan toch begon af te vragen of ik dan misschien toch geadopteerd was. Want mama kon toch duidelijk niet mijn echte mama zijn, toch?!

‘Ja maar jij bent voor mij gewoon blank hoor’. Want er is iets inherent slecht aan een kleur hebben? Bovendien negeer je op deze manier het feit dat mijn belevingen anders (niet beter of slechter) zijn dan de jouwe. 

‘Heb je ‘vanonder’ net zo’n krullen als op je hoofd?’ 

‘Zo leuk die krulletjes, mag ik er eens aankomen’. Nog voor ik iets kan zeggen is er dan een hand in mijn haar. En dan mag ik nog van geluk spreken dat er überhaupt een aankondiging was. Ongevraagd en ongewenst mensen aanraken is niet OK. 

‘Voor blanke mannen zijn zwarte vrouwen toch geen relationship material. Maar ze zijn wel eens leuk om uit te proberen.’ 

‘Ja maar neen, van waar kom je nu echt?!’ Ik ben een Vlaming. Ik ben hier geboren en opgevoed door een Vlaamse mama. In een Vlaamse familie. Dit is de enige cultuur die ik heb. Jouw nieuwsgierigheid geeft je geen recht op mijn familie- en/of gezinsgeschiedenis. 

Maar het zit ook in gedrag…

De mevrouw op de bus die haar handtas steviger vastgrijpt.

De winkelbediende die je de winkel door volgt met een argwanende blik.

Bij de directeur geroepen worden met de mededeling dat je niet langer bij je vrienden op de speelplaats mag staan. Want andere kinderen ervaren dat als intimiderend. 

Kindjes met een kleurtje die wenend thuiskomen omdat er met hun gelachen werd. De karikatuur die zwarte piet is, ridiculiseert onze fysieke eigenschappen. Verheerlijkt een geschiedenis die niet goed te praten valt. 

Ondertussen blijven we gedrag dat niet door de beugel kan verheerlijken door bv standbeelden van Leopold II. Dit is een stukje geschiedenis dat we niet mogen vergeten. Duizenden mensen werden gedwongen tot arbeid, werden vernederd, mishandeld, verminkt en lieten het leven. Deze levens mogen niet zomaar vergeten worden. Maar laten we deze standbeelden in musea zetten. En uit het straatbeeld halen.

Twijfel om te spreken

Ik heb er even over getwijfeld dit bericht te schrijven en te delen. Ik wil niet zomaar mee springen op hypes. Want laten we eerlijk zijn, zwarte squares zijn trending. Nu betekent dit niks als er niets verandert.

En er moet iets veranderen. Want ook ik kan hier soms niet ademen. Dus zie ik het als mijn plicht om mijn ervaringen te delen. Andere mensen met kleur te laten zien dat ze niet alleen zijn. Iedereen op te roepen tot verandering.

Net als @lievevandenweghe zou ook ik graag wat meer mensen met een kleurtje zien. In reportages op tv en in magazines. We hebben immers heel wat talent en succesvolle ondernemers @koning_karel_luis @jesse.ebo @ike_uwa @healthclubfitforyou @monki_v2.0 @kanks_store @sarahcurrinckx

Ook in Vlaamse films en series, en dan niet gecast als ‘de buitenlander’ maar gewoon een Vlaming, die Vlaams praat en toevallig ook een kleurtje heeft. 

Merken, kies eens iemand met kleur als ambassadeurs. Zodat ons medialandschap een echte weerspiegeling van onze diverse maatschappij wordt.

PS wil je jouw blik verruimen? Ga ook eens naar events als @brusselsafricamarket @afrikafilmfestival @wereldfeestleuvenvzw 

3 comments

  1. Els Decoster

    Goed dat je dan toch gesproken hebt, Lara. 👍 Het kan maar helpen om echt daadwerkelijk verandering te brengen.

  2. Kathleen

    Mooie en confronterende tekst, bedankt voor je stem te laten horen! Er is nog veel werk aan de winkel!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *